Flavonoidy sú skupina polyfenolových látok, ktoré sa vyskytujú v ovocí a zelenine. Sú tam zodpovedné za ich základné funkcie ako napríklad pigmentácia, opeľovanie, ochrana pred UV žiarením či rôznymi inými patogénmi. Z tohto ich charakteru vyplýva aj ich prínos pre zdravie ľudského organizmu.

Účinky flavonoidov

Flavonoidy sú najefektívnejšími rastlinnými antioxidantmi. Pred negatívnymi účinkami voľných radikálov výborne ochraňujú bunky. Pozitívne ovplyvňujú aj liečbu kŕčových žíl a hemoroidov, pomáhajú pri krvácaní z nosa, ale napríklad i pri zvýšenej tvorbe krvných podliatin. V súčinnosti s vitamínom C a vitamínmi skupiny B majú protivírusový a protibakteriálny účinok. Normalizujú energetický metabolizmus a činnosť nervovej sústavy, a takisto sú schopné pomôcť pri vylučovaní ťažkých kovov z organizmu.

Bez negatívnych vlastností

Flavonoidy sú jedny z najznámejších molekúl na Zemi, staré viac ako 3 miliardy rokov. Keďže väčšinou ide o konečné produkty rastlinného metabolizmu, majú jednu unikátnu vlastnosť – nemajú prakticky žiadne negatívne účinky. Ich použitie je bezpečné a ľahko sa kombinujú ako s alternatívnou, tak s klasickou medicínou.

Aj pri vážnych ochoreniach

Množstvo vedeckých prác špičkových ústavov z celého sveta vedecky dokázalo mnoho prospešných účinkov flavonoidov, od antioxidačných cez protizápalové až k potenciálne preventívnym účinkom pri vážnejších ochoreniach. V oblasti protirakovinových účinkov, Alzheimerovej choroby, neurodegeneratívnych a kardiovaskulárnych ochorení vedecký výskum v súčasnosti ešte stále prebieha.

Dlhoveký život

Flavonoidy stimulujú imunitný systém a v ostatnej dobe sa podarilo preukázať i to, že sú presne tou zložkou, ktorú množstvo prírodných aj syntetických látok nevyhnutne potrebuje na to, aby mohli v organizme pracovať. Flavonoidy sú niečo ako sprostredkovateľ účinku množstva látok. Ich pozitívny účinok zosilňujú, kým negatívny potláčajú. Mnohé najmä prírodné liečivá fungujú práve vďaka tomu, že tieto vzácne molekuly v organizme sprostredkovávajú ich fyziologický účinok. Naše telo a imunitný systém sa bez nich jednoducho nezaobíde. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú veľké množstvá flavonoidov, sa spravidla dožívajú v dobrom zdraví vysokého veku a dlhé roky vyzerajú mladistvo.

Kde ich nájdeme

V prírode sú flavonoidy prítomné v šupkách citrusových plodov, v plodoch šípky a zelenine. Takisto sa nachádzajú v červenom víne, vo višniach, malinách či jahodách. Z obilnín ich obsahuje najmä pohánka. V niektorej zo známych foriem (zdokumentovaných je ich asi 6 000) ich však viac-menej nájdeme v celej rastlinnej ríši. Odhady denného príjmu flavonoidov prostredníctvom potravy sú rôzne. Pohybujú sa v rozmedzí od 0,5 mg až po jeden gram. Najčastejšou odporúčanou dávkou je 50 až 200 mg. Mnohé z flavonoidov však majú účinok aj pri výrazne nižších koncentráciách a existujú aj ich homeopatické formy.